Strony: 1
Nowy projekt, my¶lê, ¿e to mo¿e byæ ciekawe...
"Gary Oldman - prezentacja nowego studia filmów mobilnych.
Zdobywaj±cy nagrody aktor oraz twórca filmowy, Gary Oldman ujawni³ dzisiaj now± inicjatywê, zwi±zan± z mobilnymi nagraniami video - Studio Nokia NSeries, oraz og³osi³, ¿e nakrêci krótki film za pomoc± nowej multimedialnej Nokii N93, równie¿ wprowadzonej dzisiaj na rynek. (...)
Gary Oldman przewodzi miêdzynarodowej ekipie twórczych wizjonerów, którzy nagrywaj± filmy przy u¿yciu mobilnego komputera multimedialnego Nokia N93 dla Studia Nokia NSeries przy pomocy Nokii N93. Wszyscy oni maj± za zadanie wyprodukowanie krótkich filmów, których motywem przewodnim jest "otwórz oczy" - czyli uchwycenie momentów z ¿ycia codziennego, które opowiadaj± poruszaj±c±, przykuwaj±c± uwagê lub prowokuj±c± historiê o ¶wiecie, w którym ¿yjemy.
Dzi¶ i przez nastêpnych kilka miesiêcy, wybór tych filmów bêdzie prezentowany w Studio Nokia NSeries, gdzie mo¿na bêdzie pobraæ je do telefonów komórkowych oraz komputerów. Latem, Nokia planuje otworzyæ stronê internetow±, aby umo¿liwiæ ludziom zamieszczenie w witrynie i pokazanie ¶wiatu swoich w³asnych krótkich filmów.
Komentuj±c tê inicjatywê, Gary Oldman powiedzia³: "Jestem zafascynowany potencja³em, jaki kryj± w sobie mobilne komputery multimedialne, takie jak Nokia N93. Pozwalaj± nam uchwyciæ ulotne chwile, które obserwujemy w naszym codziennym ¿yciu i dzieliæ siê nimi, takimi, jakimi s±. Mo¿liwo¶ci robienia filmów s± nieskoñczone - czekam z niecierpliwo¶ci± na stworzenie krótkiego filmu za pomoc± Nokii N93 i mam nadziejê, ¿e zainspiruje to innych do rejestrowania niezwyk³ych chwil w ich zwyk³ym ¿yciu i podzielenia siê nimi ze ¶wiatem." " (25.04.2006)
Tu bêdzie mo¿na obejrzeæ film Gary'ego, oczywi¶cie jak go ju¿ nakrêci ;) A ju¿ teraz mo¿na obejrzeæ wywiad z Gary'm na temat projektu (video trochê powoli siê ³aduje, wiêc trzeba uzbroiæ siê w cierpliwo¶æ) http://www.nseries.com/nseries/v2/index_studio.html
Wybaczcie nieporadno¶æ t³umaczenia, ale a) by³a pó¼na godzina, b) nie znam siê dobrze na terminologii z tej dziedziny. W ka¿dym razie stara³am siê
Nie wiem, jak Wam siê otworzy ta strona, ale je¶li otworzy siê na stronie g³ównej to nale¿y po kolei wybraæ nastêpuj±ce odno¶niki:
Americas
United States
Workshop
Meet the studio directors behind the movement
Gary Oldman
View the interview
Je¶li bêd± jakie¶ problemy, piszcie. Sorry, ale ta strona Nokii jest do¶æ nietypowa. No i wywiad naprawdê POWOLI siê ³aduje
Ewentualnie mo¿na wpisaæ w wyszukiwarce has³o "nokia nseries gary oldman" i sobie poczytaæ co tam jest ciekawego Mo¿e kto¶ znajdzie jak±¶ szybsz± wersjê tego wywiadu ;)
Ok, Guys! Mam chyba rozwi±zanie,¿eby siê szybciej ³adowa³o - u mnie zadzia³a³o. Trzeba klikn±æ prawym klawiszem myszy na link z wywiadem. Nastêpnie wybraæ opcjê Settings. Pojawi siê malutkie okienko: w nim zaznaczcie ¿ó³t± ikonkê folderu (druga od lewej). Zapytaj± Was wtedy "How much information can www.nseries.com store on your computer?" ("Jak du¿o informacji nokia.nseries.com mo¿e przechowywaæ na Twoim komputerze?") - ustawiamy suwakiem na Unlimited (do koñca w prawo). Zamykamy przyciskiem Close. Otwieramy wywiad (te¿ siê bêdzie trochê ³adowa³, ale powinien ju¿ szybciej). Podziwiamy Gary'ego. Opcja skrajna: ogl±damy jeszcze 20 razy pod rz±d (tzw. opcja fana ekstremalnego) ;) Pozdrawiam. Napiszcie, czy to zadzia³a³o!
A oto, co Gary mówi w tym wywiadzie. T³umaczenie reddie:
"Sztuka tworzenia filmów w du¿ym stopniu oznacza bycie 'tu i teraz'. W niektórych przypadkach musisz trzymaæ siê ¶ci¶le scenariusza, ale wewn±trz tej struktury na szczê¶cie znajduje siê miejsce na wolno¶æ tworzenia. Je¶li chodzi o mnie, jestem bardziej zainspirowany, gdy stojê przed kamer± ni¿ w swojej kuchni. Inspiruj± mnie ludzie, ich ¿ycie, my¶lê, ¿e wszyscy jeste¶my [political?? Magi, help!], wszyscy jeste¶my bardzo interesuj±cy. Zachowanie i narracja postaci mog± staæ siê fabu³±.
A teraz wszyscy ciê filmuj±, u¿ywaj±c telefonu, jeste¶ zdany na ³askê tego wszystkiego. Teraz ka¿dy mo¿e byæ re¿yserem. Rodz± siê swego rodzaju twórcy filmowi. Kamera wideo - wiecie co mam na my¶li. Kreatywno¶æ jest cudowna, ale zale¿y, gdzie siê j± zastosuje. Zale¿y na jakiej p³aszczy¼nie chcesz dzia³aæ. Gdy decydujesz siê robiæ filmy, wtedy jeste¶ na tej samej arenie co Coppola, Kurosawa, Truffaut. To wspania³e, ¿e ludzie mog± wyraziæ swoj± kreatywno¶æ. I to zainspiruje ludzi, to mo¿e byæ pocz±tek. To wszystko jest bardzo spontaniczne. I jest naprawdê warte zachodu. Wiecie, gdy to 'co¶' jest w³±czone..."
GARYOLDMANIAK ***
uuu Madziuu szacuneczek hehe
i zadzia³a³o
Ostatnio edytowany przez tonks (2006-04-30 10:16:01)
Gary nakrêci³ swój krótki film (pt. "Donut") w ramach projektu. Mo¿na go obejrzeæ tutaj.
Strony: 1