W³a¶nie znalaz³am smakowit± wiadomo¶æ o pewnej nominacji, o której nie mia³am pojêcia Otó¿ Gary by³ w 1993 roku nominowany w MTV Movie Awards w kategorii Najlepszy Poca³unek w filmie "Drakula" (oczywi¶cie poca³unek z Winon±)
Inne ciekawostki, wielu z Was zapewne ju¿ znane:
- W praktycznie ka¿dym filmie, w którym zagra³, u¿ywa³ innego akcentu (akcentowy geniusz!)
- Gary i Timothy Spall (z którym zagra³ w "Harry Potter i wiêzieñ Azkabanu") obaj zagrali Rosencrantza () - Spall w "Hamlecie" Kennetha Branagha a Gary wiadomo, w "Rosencrantz i Guildenstern nie ¿yj±" Toma Stopparda
- wycofa³ siê z udzia³u w filmie "Gwiezdne Wojny: Zemsta Sithów", powód: film nie by³ krêcony wed³ug regu³ Screen Actor's Guild (no proszê, jaki zasadniczy i lojalny ten nasz Gary )
- w "Air Force One", gdy Valera daje swoje odciski palców do sprawdzenia, data urodzin, która pojawia siê w¶ród informacji o nim (3/21/58) jest prawdziw± dat± urodzin Gary'ego ;)
Ok, dopisujcie inne. Ale tylko te dotycz±ce aktorstwa ;) Ewentualnie mo¿na za³o¿yæ nowy w±tek z innego rodzaju ciekawostkami (dotycz±cymi ¿ycia prywatnego, innych dziedzin, w których Gary siê udziela/³ itp).
GARYOLDMANIAK ***
¿ycie prywatne: Na premierze Batmana to siê pokaza³ z jak±¶ blond lal±. Kiedy¶ nawet gdzie¶ widzia³am jej imiê ale. Czy ktos wie co¶ wiêcej?
Jak za³o¿ysz w±tek o ¿yciu prywatnym, to co¶ tam mogê wiêcej napisaæ o blond lali
GARYOLDMANIAK ***
Jak za³o¿ê to siê zrobi "¿ycie na gor±c±" albo inna chwila dla ciebie:/
No, dobrze, to specjalnie dla Ciebie: blond lala to Ailsa Marshall, która gra nawet w "Richardzie III", jak podaje IMDb. Nawet ma swój k±cik na IMDb. Choæ zasadniczo jest modelk± ;)
GARYOLDMANIAK ***
Czyli ¿e¶wiat nie straci jak siê jej co¶ stanie? (robi niewinne oczka)
Patrz±c z perspektywy globalnej, nie. Jednak patrz±c z perspektywy Oldmana - my¶lê, ¿e by³aby to tragedia. A co - planujesz co¶? ;)
GARYOLDMANIAK ***
a niee, tak tylko pytam (szykuje pieni±¿ki na wyjazd, po¿ycza bejzbola od s±siada)
Jako¶Reddie odwrócimy jego uwagê od "straty"
Ostatnio edytowany przez Rosencrantz (2006-07-05 11:23:12)
I tak pewnie wiecie, ale co tam...
W 2006 roku jego rola Sida Viciousa w "Sid & Nancy" (1986) znalaz³a siê na 62. miejscu w rankingu magazynu "Premiere" na 100 najlepszych ról w historii kina.
OMG! Nie wiedzia³am! Ale muszê przyznaæ, ¿e ta postaæ rzeczywi¶cie robi³a piorunuj±ce wra¿enie... by³a tak niezwykle realistyczna, ¿e dwukrotnie sprawdza³am czy aby Sid nie zmartwychwsta³ ;-)
Zgadzacie siê z tym wyborem, czy mo¿e sami obstawialiby¶cie inn± rolê?
ZAGL¡DAJ¡CY
To ciekawe pytanie. No có¿, jedno trzeba przyznaæ, mimo wszystko Gary jest jednak przystojniejszy od prawdziwego Sida Ja muszê jednak przyznaæ, ¿e dla mnie to jego Beethoven z "Wiecznej mi³o¶ci" jest jednak wielki. Jestem w o tyle dobrej sytuacji, ¿e bardzo dobrze znam biografiê i twórczo¶æ Beethovena i mogê siê wypowiadaæ. Oczywi¶cie w tym filmie Beethoven jest pokazany tylko "pod pewnym k±tem", znamy go wy³±cznie z opowiadañ innych bohaterów, a to postaæ bardzo z³o¿ona. W innym filmie o Beethovenie "Kopia mistrza" zagra³ Ed Harris i to by³a ju¿ jakby inna osoba. Obie wersje s± jednak na swój sposób prawdziwe. Natomiast jak ogl±damy w tej roli Oldmana wiemy, ¿e Beethoven by³ osob± gwa³town± (a nie "tylko" podstarza³ym dziwakiem jak pokaza³ go Harris) o bogatym intelekcie i namiêtno¶ci, równie¿ seksualnej (zbli¿a siê ju¿ 22 godz. wiêc chyba mo¿na ju¿ pisaæ o seksie?) bo to wszystko s³ychaæ w jego muzyce. Mój g³ówny zarzut w stosunku do Harrisa brzmi - Beethoven by³ gburem ale nie prostakiem i wydaje siê, ¿e Oldman to szybciej zrozumia³ w interpretacji swojej roli
ZAGL¡DAJ¡CY
To ja jeszcze co¶ napiszê (spania dzi¶ nie mam) . Tym razem z ciekawostek z ¿ycia prywatno - zawodowego (ani to o aktorstwie, ani ekstra o prywatno¶ci). Z ma³o znanego wywiadu TV z Garym przeprowadzonego w 2007 r.
- nie ma matury ale ma wy¿sze wykszta³cenie teatralne (fenomen na skalê ¶wiatow± ), dosta³ siê do szko³y teatralnej poniewa¿ mia³ porêczenie swojego "mentora"
- uwa¿a szko³ê teatraln± za "dziwne" miejsce bo faceci chodz± tak w rajtuzach
- jego nauczyciel aktorstwa powiedzia³ o nim, ¿e by³ studentem zamkniêtym w sobie i nie zale¿a³o mu na kontaktach z innymi
- jest bardzo zwi±zany z matk±
- wszystkie ubranka w dzieciñstwie robi³a mu mama na drutach (zdarza mu siê ubieraæ w dziwne szaliki, mo¿e to te¿ od mamy?)
- w m³odo¶ci æwiczy³ boks ale jak sam twierdzi "nie sz³o mu"
- uczy³ siê równie¿ gry na fortepianie gdy¿ by³ zafascynowany muzyk± Szopena
- za swoj± najlepsz± rolê uwa¿a Oswalda z "JFK"
- bardzo lubi Johna Lennona i "The Beatles"
- uwielbia Nowy Jork
- uwa¿a, ¿e wcale nie jest "ostrym" aktorem bo on tylko gra to "co jest w scenariuszu" (tu mu akurat nie wierzymy)
- przez ca³y czas krêcenia "Draculi" k³óci³ siê ci±gle z re¿yserem o w³asn± wizjê postaci (inni aktorzy musieli ich uspokajaæ)
- podczas krêcenia "Draculi" prze¿ywa³ katusze bo by³ uczulony na sk³adniki do charakteryzacji
- najwyra¼niej lubi ma³e psy
Podczas rozmów z dziennikarzami mówi bardzo cicho i wolno, robi wra¿enie osoby bardzo "delikatnej" (jakkolwiek dziwnie by to nie brzmia³o w kontek¶cie jego ról totalnych ¶wirów), ma charakterystyczne poczucie humoru i spor± dawkê autoironii, ciekawie opowiada o swoim dzieciñstwie, nie wypowiada siê o swoim ¿yciu prywatnym
Ooo a có¿ to by³ za wywiad w 2007 roku i to w TV na dodatek? Oczywi¶cie nie w polskiej, ma siê rozumieæ, w koñcu cuda siê nie zdarzaj±, ale mimo wszystko... ma kto¶ mo¿e link, jest na internecie zamieszczony ten wywiad?
Czyta³am, ¿e w czasie krêcenia sceny, w której Drakula zlizuje krew z brzytwy Harkera, Gary Oldman by³...pijany. Ostatecznie scenê nakrêcono po pó³nocy, co wp³ynê³o na jej klimat i pomog³o wprawiæ ekipê w odpowiedni nastrój. Nie wiem czy jest to do¶æ profesjonalne, bo w temacie mia³o byæ o aktorskich ciekawostkach, ale ostatecznie mo¿na nieco to nagi±æ. Zreszt± Gary jak i reszta musieli po kolei czytaæ na g³os powie¶æ Brama Stokera, na której motywach nakrêcono film.
Pamiêtacie scenê, w jadalni w zamku Draculi, gdy hrabia wskazuje na portret jednego z przodków? Przyjrzyjcie siê dok³adnie... bo to twarz Gary'ego Oldmana ;-) W rzeczywisto¶ci jest to jednak autoportret niemieckiego malarza Albrechta Dürera.
Te¿ czytalam, zreszt± dziêki tej stronie ;-) ¿e fascynowa³ go boks, dziêki g³ównie Muhammadowi Alemu i jak to okre¶li³: ,,Wygl±da³em niewiarygodnie dobrze na ringu."
No ale tu ju¿ bardzo, bardzo zesz³am z tematu...
Przyznajê, nie widzialam filmu Holland, o Beethovenie mam takie same pojêcie jak o stomatologii, ale mimo wszystko zachwyci³am siê interpretacj± Oldmana.
ZAGL¡DAJ¡CY
A jednak, cuda siê zdarzaj± - wywiad by³ na TVP2 jakie¶ 4 lata temu, pó¼no bo pó¼no ale by³. Godzinny wywiad, Gary pokazywa³a swój dom w Londynie, swoj± szko³ê, by³y te¿ wywiady z jego matk±, Hopkinsem i ró¿nymi re¿yserami. Z tego co wiem to ten wywiad nie jest nigdzie dostêpny.
GODZINNY WYWIAD?
Nie wierzê! Po prostu nie wierzê! No ale z drugiej strony - ja wtedy smarkata by³am, nawet o podejrzanym Garym O. nie s³ysza³am. Zreszt± teraz te¿ jestem smarkata ;-) Choæbym mia³a osobi¶cie ten wywiad nakrêciæ, to i tak go obejrzê! albo przejdê siê do siedziby TVP... z broni±, to znaczy pro¶b±...
ZAGL¡DAJ¡CY
By³, by³. A oto zdjêcia z tego wywiadu. Pierwsze z pubu, w którym Gary udziela³ wywiadu, a drugie pod jego domem rodzinnym w Londynie:
http://www.garyoldman.info.preview7.oxi … 01/go2.jpg
http://www.garyoldman.info.preview7.oxi … 01/go3.jpg
Mo¿e kto¶ natrafi³ na ten wywiad w necie ale ja nie, by³ puszczany tylko w TV.