GARYOLDMANIAK ***
yeeeee
tylko wiesz niepodekscytuj siê za bardzo bo jest tez taka mo¿liwo¶æ, ze znowu zapomni, co jej siê zda¿a ju¿ od 3 tygodni...
GARYOLDMANIAK ***
:lol::lol::lol: "nie podekscytuje sie za bardo" :lol: hheh no trudno jaestm cierpliwa
GARYOLDMANIAK ***
trudno...jako musze to prze¿yæ (narazie)
GARYOLDMANIAK ***
hehe nie chcê wymieniaæ wszystkiego, damkiedy¶ zdjêcie mojej szafy:) Ale do mojej kolekcji do³±czy³ niedawno "strach na wróble" z kochanym Pacino (o znim to mam te¿ du¿o filmów), Tarantino tez siê znajdzie (w³a¶ciwie wszystko) Rodrigueza (poza ten no ma³ymi agentamiXD), klasyki Disneja (jo) filmy czarno bia³e (z Marylin np) i nieme (ach faust - kocham niemieckie filmy nieme), no i Anime (kolejny fetysz). itd itd itd itd itd, ach i by³abym zapomnia³a - filmy Almodovara - mniam
Ostatnio edytowany przez Rosencrantz (2006-07-03 11:28:56)
GARYOLDMANIAK ***
Haa kupi³am sobie Glamur i poza tym, ze dowiedzia³am siê ze jestem modna (moje odkopane gdzie¶ okulary w stylu Cobretti/Top Gun s± na topie:P) to jeszcze dorwa³am Million Dollar Hotel (kiedy¶ widzia³am bo moja przyjació³ka szaleje za U2 a niektórzy wiedz± jakie powi±zania z tym filmem mia³ BonoXD) i siê cieszê. (i wstyd siê przyznaæ ale w gazecie jeszcze by³a komedyjka Dobre Rady XD)
I jeszcze Gohst in the Shell SAC. jak to dobrze ¿e w kioskach pracuj± ludzie którzy zostawiaj± stare wydania gazet;)
GARYOLDMANIAK
Ja mam ma³ego ¶wirka na punkcie filmów kostiumowych i przeró¿nych historyczno-literackich ekranizacji.
"Ulubieñstwa" z mojej w³asnej kolekcji:
Rycerz króla Artura
Henryk V
Henryk VIII
Lady Jane
Zakochany Szekspir
Hamlet (zarówno wersja K.Branagh'a, jak i o zgrozo M.Gibsona)
Wiele ha³asu o nic
Ostatni Mohikanin
Wichrowe wzgórza
Mansfield Park
Emma (wersje z G. Paltrow i K. Beckinsale)
Jane Eyre
Idealny m±¿ (Wilde wielkim poet± by³ )
Amadeusz
Upiór w operze
Mary Shelley's Frankenstein
mogê tak do nocy wymieniaæ..... zw³aszcza ¿e lista moich filmów ju¿ dawno przekroczy³a liczbê ... -set
GARYOLDMANIAK ***
ihaa do mojej kolekcji dol±czylo nowe dvd. co prawda to koncert jest na dvd ale...:)calkiem nowe pachnace dvd Rammsteina:D
I jeszcze Trzypak ()filmów Tarantino z czegodwa ju¿ mam:)
A przy okazji polujê na To W³a¶nie mi³o¶æ (lub tylko mi³o¶æ nie pamiêtam) bo po ¶wiêtach mam ochotê na tê... komediê typowo amerykañsko romantyczn±
GARYOLDMANIAK **
jeden z fajniejszych filmów jakie posiadam to "Aleksander" (hmmm i "Gladiator" te¿ raczej ) Sceny walki, fabu³a gienialne
GARYOLDMANIAK ***
Aleksander...? Nieee:)
Gladiator-
GARYOLDMANIAK
Mo¿e nie ka¿demus ten rodzaj filmów przypada do gustu, ale ja jestem pod takim wra¿eniem, ¿e muszê siê tym podzieliæ.
„Beowulf. Droga do sprawiedliwo¶ci” - przepiêkna ekranizacja najstarszego poematu staroangielskiego, opowiadaj±cego o walce skandynawskich wojowników z trollem Grendelem.
"G³ównym bohaterem jest Beowulf, lojalny rycerz króla Hrothgara. Beowulf staje na czele wyprawy, która ma za zadanie pokonaæ morderczego trolla Grendela. Okazuje sie, ¿e Grendel nie jest potworem o nadprzyrodzonej mocy, ale istot± z krwi i ko¶ci ¿adn± zemsty za wyrz±dzone mu krzywdy. Oczywista z pocz±tku chêæ zabicia potwora ulega zachwianiu, miêdzy innymi za spraw± czarownicy Selmy oraz kiedy staje siê jasne, ¿e król Hrothgar jest bardziej odpowiedzialny za krzywdy Grendela, ni¿ mog³oby siê wydawaæ. Odt±d zemsta, lojalno¶æ, lito¶æ i zrozumienie zaczynaj± splataæ siê ze sob±. Rycerz do¶wiadcza upadku swojego prostego dot±d systemu warto¶ci." (to z ok³adki dvd)
Urzekaj±ca historia to jedno, ale w filmie zachwyca mnie jeszcze co¶: niesamowity klimat, rodem z „W³adcy Pier¶cieni”. Zreszt± nic w tym dziwnego, bo poemat „Beowulf” sam Tolkien wymienia jako jedn± ze swoich z inspiracji.
No i te widoki: mimo ¿e akcja dzieje siê we wczesno¶redniowiecznej Danii, film krêcono w surowych i dzikich, choæ niesamowicie malowniczych krajobrazach Islandii. Ta woda… ta zieleñ… ten lód… wzgórza… wiatr…
Co jeszcze zachêca do obejrzenia filmu? Panie na pewno postaæ Beowulfa, granego przez wspania³ego Gerarda Butlera ( ). I niech mi ¿adna nie mówi, ¿e na jego widok nie miêkn± kolana
¯eby nie byæ go³os³own±, oto jak powinien wygl±daæ prawdziwy mê¿czyzna:
Wiêcej o filmie: http://www.tolkien.cyberdusk.pl/index.p … all&no=176
Ja dopiero zauwa¿y³am Twój wpis, Lucy...
Miekn± kolana, miêkn±, ¿e ho ho :shy: Czyta³am Beowulfa na studiach. Filmu nie mia³am przyjemno¶ci obejrzeæ, co te¿ czym prêdzej postaram siê nadrobiæ, poniewa¿ poemat mnie urzek³, a w szczególno¶ci rzeczony ju¿ Beowulf. Przy czym ja go sobie zupe³nie inaczej wyobra¿a³am - nie jako takiego przystojniaka...
A ja przedwczoraj nie mog³am siê powstrzymaæ - przechodz±c obok kiosku mign±³ mi Anthony Hopkins (na ok³adce p³yty, ofkors ;) ) patrzê na tytu³, a tu "Prawdziwa historia". Wyda³am resztki pa³êtaj±ce siê po portfelu. Mia³am na koty oszczêdzaæ, co za zdrajczyni ze mnie... Filmu jeszcze nie obejrza³am - dopiero dzi¶ komputer wróci³ z serwisu. Ze smakiem poch³onê mo¿e jutro. Mhmm, Hopkins na motocyklu. U nas nie grali w kinach "Zachowali siê nieprzyzwocie, pozbawili mnie posi³ku", no.