Strony: 1
Zaraz mnie szlag trafi
W galerii jest pe³no spamu (w komentarzach), a ja nie mogê siê tam od jakiego¶ czasu zalogowaæ
Przy logowaniu galeria mówi:
Warning your browser does not accept script's cookies
Uwaga, Twoja przegl±darka nie obs³uguje skryptów cookies
Kto¶ wie co z tym fantem zrobiæ? Pliiiiiiiiiz, niech kto¶ wie...
Mam oczywi¶cie w³±czon± obs³ugê cookies w przegl±darce (FF Mozilla/5.0, IE).
Ju¿ wiem. Nie pomy¶la³am o najbardziej oczywistej rzeczy. Atak hakerów
Tak wiêc kochani moi - galeria na razie wygl±da jak wygl±da. Zasadniczo powinnam j± w ogóle wywaliæ z serwera... Ale to zajmie strasznie du¿o czasu. Na razie wiêc galeria zostanie. A jak tylko czas mi pozwoli zrobiê porz±dek. Czyli wszystko od nowa... Koniec czerwca pewnie. Chyba, ¿e siê znajdzie jaki¶ wolny weekend, podczas którego bêdê mia³a wenê twórcz± (bo najpierw muszê rozkminiæ JAK to naprawiæ).
Kurde, hakerzy
Ech... niestety nie wiem co z tym zrobiæ. Jej ale siê wszystko musia³o zr±baæ... Popytam znajomych - mo¿e jaki¶ bardziej zorientowany w dziedzinach informatyki, bêdzie móg³ nam pomóc. Taka piêkna galeria, tyle pracy. Mam nadziejê, ¿e uda nam siê to jeszcze uratowaæ.
Na szczêscie mam wszystkie zdjêcia zarchiwizowane, wiêc spoko - najwy¿ej od nowa sie wszystko zrobi. I obawiam siê, ¿e tak w³a¶nie trzeba bêdzie, bo syf w skrypcie jest nieziemski Tak cos czujê, ¿e nie wystarczy ponadpisywaæ wszystkiego. Ale ja siê nie znam, wiêc mo¿e siê mylê...
Na razie znalaz³am info na forum coppermine'owym, ale jeszcze nie wczyta³am siê w detale. Nie jestem jedyna, która ma ten problem. Sobie hakerzy poszaleli
Pamiêtam, ¿e Laurie z garyoldman.info swego czasu mia³a gorszy problem - zhakowali jej ca³± stronê! Taki mi siê wniosek nasuwa (nie znam siê na hakerskich zwyczajach), ¿e hakuje siê tylko te popularne systemy typu w³a¶nie coppermine, mambo/joomla (Laurie ma garyoldman.info na joomli w³a¶nie). W zwi±zku z tym zaczynam odczuwaæ niechêæ do przeniesienia garyoldmanii na system zarz±dzania tre¶ci± typu mambo albo joomla (a przecie¿ mia³am w planach). Taka stronka "w³asnorêczna" jako¶ chyba bezpieczniejsza jest, bo to ¿adne wyzwanie dla hakera. Bo tak± zhakowaæ to pewnie piece of cake. A poza tym z ³atwo¶ci± mo¿na wszystko nadpisaæ. Chyba...
No, trudno, zdarza siê. Teraz bêdê lepiej pilnowaæ aktualizowania wersji coppermine'a... Bo nie przysz³o mi do g³owy, ¿e to a¿ takie wa¿ne
Dla mnie to ogó³em jest czarna magia ale staram siê co¶ zrozumieæ.
Popytam na forum tak¿e po¶wiêconemu Gary'emu i jeszcze na innym - mam nadziejê, ¿e kto¶ co¶ poradzi chocia¿, bo ja sama co najwy¿ej mogê ... pop³akaæ nad rozlanym wywarem.
Ostatnio edytowany przez Melody (2008-05-26 20:38:22)
Strony: 1